Mehanička dermoabrazija

Mehanička dermoabrazija je medicinski postupak pomoću kojeg s kože lica ili tijela uklanjamo ili ublažavamo fine bore te ožiljke koji su zaostali nakon akni.

Mehaničkom dermoabrazijom uklanjaju se dakle fine bore s lica (oko usta), ožiljci od akni, tetovaže, neke pigmentacije i ožiljci općenito (po procjeni estetskog kirurga i dermatologa). Mehanička dermoabrazija je mehaničko, medicinsko brušenje kože pomoću dijamantne brusilice s velikim brojem okretaja.

U jednom se zahvatu može brusiti koža cijelog lica ili samo jednog dijela (ovisno o medicinskoj indikaciji), kao i koža na nekom drugom dijelu tijela. Treći dan nakon brušenja površinskog sloja kože počinje epidermalna regeneracija (oporavak površinskog sloja kože). Prvih desetak dana nakon zahvata koža je otečena i crvene boje. U periodu od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci koža poprima normalan izgled i boju.


Uklanjanje ožiljaka od akni


Najčešća primjena mehaničke dermoabrazije je u slučajevima zaostalih ožiljaka od akni. Kako bi se izbjegla opasnost od moguće infekcije kože vrlo je bitno da akne više nisu u aktivnom stanju. 

Ukoliko ovakvi uvjeti kod pacijenta nisu prisutni, prije zahvata svakako preporučamo dermatološku obradu i terapiju akni, koja traje od tri do šest mjeseci, kako bi se aktivno stanje akni smirilo i pacijent što adekvatnije pripremio za zahvat.

Jedna od značajnih prednosti tretmana dermoabrazije je i smanjena pojava akni nakon tretmana. Dakle, učinak dermoabrazije kod pacijenata s aknama je dvojak. Prvenstveno se uklanjaju i ublažavaju ožiljci od akni, a s druge strane se smanjuje i učestalost pojave novih akni. S obzirom da je koža nakon tretmana dermoabrazije vrlo osjetljiva, pacijente upozoravamo da se nikako ne izlažu suncu u trajanju i do tri mjeseca nakon ovog zahvata. Iz navedenog razloga dermoabraziju u okviru naše poliklinike izvodimo gotovo isključivo u jesenskim i zimskim mjesecima.

Još jedna od čestih primjena dermoabrazije je u svrhu odstranjivanja finih bora u području gornje i donje usnice, koje se često znaju javljati kod osoba srednje i starije dobi. Dermoabrazija se vrlo često kombinira i s drugim zahvatima uljepšavanja i pomlađivanja, kao što su npr. face lifting, čeoni lifting, korekcija gornjih i donjih očnih kapaka, ali i s brojnim drugim zahvatima iz područja estetske kirurgije.

Kontaktirajte nas i zakažite svoj termin.
Mehanička dermoabrazija