ANTI-AGEING:
RJEŠENJA ZA ZDRAVI MLADENAČKI IZGLED

Starenje je prirodan proces, koji kontinuirano ostavlja sve dublje i očitije tragove na ljudskom tijelu. Znakovi starenja na licu obično su najzamjetniji, pa nas upravo bore i brazde lica i vrata najviše smetaju. Stoga je suvremena medicina, a posebno estetska kirurgija, razvila posebne metode i tehnike s ciljem brisanja ili ublažavanja znakova starenja.

Kako lice stari?

Postoje tri glavne komponente starenja lica, a iskusan estetski kirurg može ponuditi rješenje za korekciju svih komponenata.

Opuštena, viseća koža

Prva komponenta je starenje lica uzrokovano opuštenom, visećom kožom i drugim tkivima što rezultira viškom kože na vratu i donjem dijelu lica. To su strukturne promjene, a jedino rješenje za korekciju je operacija poput face liftinga – zatezanja kože lica i vrata. Ovim zahvatom se postiže mlađi, svježiji izgled koji traje godinama i koji ne ostavlja vidljive tragove operacije, pod uvjetom da ga izvodi iskusni estetski kirurg.

Ostale estetske operacije koje rješavaju strukturne promjene na licu su: mini lifting lica, lifting čela i korekcija očnih kapaka. Prednosti ovih zahvata su dugotrajnost rezultata, mlađi i zdraviji izgled osobe.

Pojava praznina, udubina i brazda

Druga komponenta starenja je gubitak volumena. To je gubitak masnog tkiva iz lica, koje uzrokuje pojavu praznina, udubina i brazda. Praznine se pojavljuju oko očiju, usana, na obrazima i ispod obraza. Navedena područja se korigiraju korištenjem dermalnih filera -  kožnih punila na bazi hijalurona te aplikacijom vlastitog masnog tkiva pacijenta ili ugradnjom implantata. Za bore i brazde koje se pojavljuju kod osoba s izraženom mimikom čela i mimikom oko očiju preporučuje se tretman botoksom, odnosno botulinum toksinom, čiji rezultati traju 4 – 6 mjeseci. Trajnost dermalnih filera je od 6 – 12 mjeseci, masno tkivo zadržava se na mjestu aplikacije i do nekoliko godina, dok su implantati trajni.

Tretiranje crtica i bora cijelog lica

Treća komponenta starenja, koja je ujedno i najteža na području lica, uključuje promjene u teksturi kože. Ove promjene se urezuju u kožu i uzrokuju stanjivanje kože zbog gubitka kolagena, mikro-ožiljke zbog  ponavljanja pokreta u mišićima i zbog izlaganja suncu.  

Za tretiranje teksture lica odnosno uklanjanje bora cijelog lica, bora oko očiju te za korekciju hiperpigmentacija i staračkih pjega najefektniji je medicinski tretman kemijskog peelinga. Cilj ovog zahvata je korigirati teksturu lica – koja se kirurški ne može riješiti. Duboki kemijski peeling je postupak odstranjivanja površinskog sloja kože kemijskim agensima, a ujedno je jedini postupak prilikom kojeg kemijski spojevi, osim što uklanjaju bore, u koži potiču stvaranje vlastitog kolagena. Zbog toga je i učinak pomlađivanja lica znatan i trajan, a postiže se i do 10 godina mlađi izgled. Oštećena, ostarjela koža nestaje a pacijenti dobivaju novu, glatku sjajniju i zdraviju kožu.

Pacijentica nakon operacije liftinga lica i vrata te liftinga čela. Opuštena koža lica i vrata zategnuta je uz optimalan efekt, bez vidljiviih tragova operacije.
 

AUTOR TEKSTA:

dr. Dinko Tončić

Više o doktoru › 

Kao specijalist otorinolaringologije i kirurg glave i vrata započinje svoj profesionalni rad 2006. godine u sklopu privatne ordinacije za estetsku kirurgiju. Redovitim sudjelovanjem na hrvatskim i međunarodnim stručnim skupovima, kao polaznik i predavač, aktivno širi svoje znanje u području estetske kirurgije te u području nekirurških tretmana pomlađivanja i rejuvenacije. Njegovo znanje i iskustvo u operativnim zahvatima lica i tijela, s preko 3000 obavljenih operacija, kao i individualni pristup svakom pacijentu, jedni su od ključnih razloga zašto mu pacijenti poklanjaju svoje povjerenje te se rado vraćaju na tretmane i zahvate.

Kontaktirajte nas i zakažite svoj termin.
Anti-ageing